Poljska


Od 9.-13.8.2018., član IO “Igman 92” Ena Ahmetbegović je boravila u Poljskoj kao predstavnik BIH na Poljskom nacionalnom Jamboree-u.

Fotografije uz kraći izvještaj iz Poljske možete pogledati u nastavku 

“Kako je zvanična posjeta počinjala 10.8., imala sam priliku prvi dan svog boravka posjetiti centar Gdanska i bolje istražiti Poljsku kulturu i tradiciju.
Naredni dan, stigli su i ostali predstavnici država, međunarodni komesari i vođe kontigenata pa je u 17:00 započela zvanična posjeta Poljskom nacionalnom Jamboree-ju. Nakon večere i kratkog upoznavanja, gosti, predstavnici Saveza su imali priliku upoznati se sa recepcijom kao centrom organizacije, arhitekturom kampa, kao i načinima izvještavanja putem medija: preko društvenih mreža, novina, radio veze i mobilne aplikacije.
Struktura kampa je zamišljena kroz 17 podkampova koji predstavljaju 17 poljskih regija. Svaka regija je predstavljena kroz nešto specifično samo njoj tj. nešto po čemu je poznata, kao na primjer stadion, rudnik, brod i slično.
Predveče, osmišljen je bogat kulturno-zabavni program gdje je svaki učesnik mogao pronaći nešto za sebe: veliki punk koncert, karaoke show, svirka na akustičnoj gitari, ili se čak zaputiti na neki od mnoštvo štandova u sklopu kampa, a ko zna šta još se moglo zapaziti na 300 hektara ovog izviđačkog grada.

Sutradan, upriličen je obilazak jednome od podkampova kako bi se bliže mogao vidjeti sistem funkcionisanja kuhinje, trpezarije i organizacije podkampa, te nakon toga i obilazak duhovnog centra. Kako je to bio “Dan regija”, 12000 učesnika je imalo priliku na neki način predstaviti svoju regiju, njenu kulturu, tradiciju, običaje, ali i obići ostale regije te se upoznati sa njima. Poslijepodne, predstavnici su obišli Amberexpo, osim aerodroma, luke i željezničke stanice, jedan od centara za check-in. Osim uobičajenog noćnog programa, na velikoj pozornici je organizovan dvosatni nastup gdje je publika imala priliku proživjeti 100 godina izviđaštva u Poljskoj.

Posljednji dan posjete bio je rezervisan za ostala pitanja povodom organizacije Evropskog Jamboreeja koji će se održati 2020. godine u Poljskoj.”